Ik woon nu anderhalf jaar in de gemeente De Bilt en sinds 30 maart 2022 ben ik ook lid van de gemeenteraad. Ik heb helaas door al mijn werkzaamheden weinig tijd gehad om de gemeente goed te leren kennen in al haar facetten. Ik ken de gemeente wel, want veel van mijn familieleden wonen hier en ik kwam hier dus vaak, maar na een hele lange tijd van afwezigheid voelt het toch wel een beetje nieuw.

Ik kreeg dan ook het idee om alle geografische punten van de gemeente eens te bezoeken, te fotograferen en met mensen te spreken. Deze keer het meest noordelijke puntje van de gemeente De Bilt.

Het was even zoeken naar het meest noordelijke puntje, want het ligt in de bossen, maar het is wel goed te bereiken met de fiets, hier de Google Maps locatie. Het meest noordelijke puntje maakte vroeger onderdeel uit van de gemeente Maartensdijk , dat in 2001 bij de gemeente De Bilt werd gevoegd. Bij het punt komen drie gemeenten samen: De Bilt, Baarn en Hilversum. Hilversum hoort bij de provincie Noord-Holland, De Bilt en Baarn bij de provincie Utrecht, dus de provinciegrens loopt hier ook. Hieronder de blik naar het zuiden.

En hier de blik naar het noorden. Waarschijnlijk is die mooie boom het ‘ driepunt’ , misschien ligt het ietsje noordelijker ervan. Wie het weet mag het zeggen!

Heel toepasselijk kom je dit bord tegen bij het meest noordelijke puntje van de gemeente De Bilt, al staat het in de gemeente Hilversum. Geen bord dus voor ‘ pas op voor de ijsberen’  of de ‘pinguins’… Gelukkig maar, want ijsberen kunnen sneller rennen dan dat ik kan fietsen.

De hoogte is hier ongeveer 7 meter boven NAP.

Hieronder het het fietspad naar het zuiden, links daarvan is het de gemeente De Bilt in de provincie Utrecht dus, rechts Hilversum in de provincie Noord-Holland.

Als je het fietspad volgt dan kom je bij het meest noordelijke huis van de gemeente,  de ‘Herberg Boschoord’. De vriendelijke bewoonster wist me te vertellen dat het adres wel als Lage Vuursche staat, maar dat het wel in de gemeente De Bilt is, toch vreemd om eerlijk te zijn.  Toen ik vertelde dat ze waarschijnlijk in het meest noordelijke huis van de gemeente woont moest ze wel lachen. Nee dat wist ze niet: tja je bent een geografie nerd als ik of niet ;-). Ik ga snel eens een keer terug om wat lekkers te eten of te drinken.

Vlakbij de herberg staat een grenspaal van vier gemeenten, vertelde bewoonster, maar ik denk dat het toch een provinciale grenspaal is, gezien er twee wapens op staan. De palen werden hier geplaatst in 1356 en in 1730 werden ze vervangen door deze stenen exemplaren. In dit gebied werd er turf gewonnen en het was van belang dat de grens daarom goed gemarkeerd was, voor het hele verhaal kijk je op het Online Museum de Bilt (dank Anne-Marie voor de toevoeging!). Er staan nog meer van dit soort palen op op de grens tussen Noord-Holland en Utrecht, als je verder fietst kom je ze tegen.

Volgende keer ga ik naar het meest zuidelijke, westelijke, oostelijke punt van de gemeente De Bilt, ik zie wel hoe de wind waait.