In mijn poging om alle interessante geografische punten te bezoeken kan ik er weer nu twee toevoegen: het meest westelijke punt en het laagste punt van de gemeente De Bilt. Toeval of niet, ze liggen dicht bij elkaar, net als het meest oostelijke punt en het hoogste punt van De Bilt.

Het laagste punt ligt op ongeveer 1 meter 24 onder zeeniveau en dat is hier (link).  Op enkele stappen daarvandaan ligt het meeste westelijke punt, hier dus. Toeval of niet , de nieuwe gedeelde brandweerkazerne van Westbroek (gemeente De Bilt) en Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht) ligt er vlakbij.  Die wordt op dit moment gebouwd en op 31 mei werd gevierd dat het hoogste punt werd bereikt. Een unieke samenwerking tussen twee gemeenten  en twee brandweerkorpsen, iets waar men terecht trots op mag zijn!

Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik mee mocht op een brandweerkraan en zo kon ik het meest westelijke puntje van de gemeente en het laagste puntje vanaf grote hoogte, 25 meter om precies te zijn, zien en fotograferen. Met dank aan de helden van de vrijwillige brandweer! Geel is het meest westelijke punt en rood ongeveer het laagste punt.
De gemeente De Bilt ligt geografisch gezien op een hele interessante locatie : het ligt deels onder zeeniveau, maar in het oosten dus zo’n 10 meter boven zeeniveau. De 0-meter hoogte lijn loopt dwars  door de gemeente en er is veengrond, polders, maar ook zandgronden. Dat maakt de gemeente De Bilt tot een hele bijzonder gemeente en dat in het midden van het land! De omgeving bij het meest westelijke en laagste punt is schitterend, zoals hieronder is te zien in enkele foto’s die ik maakte. Ik zal er alles aan doen om dat zo te behouden, want we mogen het koesteren!